Herdenking 2021

77e provinciale herdenking 15 september 2021

Op woensdag 15 september werden voor de 77e maal de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders herdacht in het gedachtenismonument het Oude Willibrorduskerkje te Waalre. Het thema van deze herdenking was: Bevrijd en nu? Deze herdenking vond voor de tweede maal op rij niet plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt maar in het gedachtenismonument Het oude Willibrorduskerkje waar normaliter alleen de kranslegging plaatsvindt.

De herdenking werd o.a. bijgewoond door de commissaris van de Koning mevrouw Ina Adema, en prof. dr. E.M.H. Hirsch Ballin, hoogleraar aan Tilburg University, de waarnemend burgemeester van Waalre de heer Jan Boelhouwer en leerlingen van de Christoffelschool uit Waalre. De Commissaris van de Koning en de heer Hirsch Ballin hielden een toespraak. Volgens de Commissaris heeft ieder mens recht op vrede en veiligheid en is herdenken een oproep tot nadenken. De heer Hirsch Ballin ging in zijn toespraak getiteld “In de strijd gesneuveld” in op het bijzondere karakter van de herdenking en de unieke herinneringen die ieder mensenleven, waaraan in de strijd voortijdig een einde kwam, oproept voor de nabestaanden, vrienden en medestrijders. De voorzitter van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden ging in zijn welkomstwoord in op het thema van de herdenking Bevrijd en nu? De teksten van de toespraken zijn bijgevoegd.

De 77e herdenking werd muzikaal omlijst met zang van Sterre Godding en Eline Dierikx,  begeleid door Hidde Thijssen op piano. Allen leerlingen van het ROC Tilburg, School voor Kunst Cultuur en Media. Zij zongen het lied “Door de wind” van Stef Bos en het Wilhelmus.  Verder werkten hieraan muzikaal mee Mireille Vaessen, begeleid door Martine de Kok op piano. Mireille zong het door haar geschreven lied “What did we learn” en “Laat me niet verloren zijn” van Maarten Peters.

Kransen werden gelegd door de Commissaris van de Koning, de (wnd.) burgemeester van Waalre, leerlingen van de Christoffelschool uit Waalre, namens het Bisdom Den Bosch en het Koninkrijk België en de leerlingen van de basisscholen in Waalre. De heer Petter legde een krans namens het bestuur van de organiserende Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden.

Herbert Bakker speelde The Last Post op trompet en Nan Los bracht, voorafgaande aan de herdenking op de beiaard o.a. Hershele (herdenking holocaust), The white cliffs of Dover en Laat me niet verloren zijn ten gehore.