Herdenking 2022

78e provinciale herdenking 14 september 2022

Op woensdag 14 september 2022 werden voor de 78e maal de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders in Waalre herdacht. Het thema van deze herdenking was: Vrede en verbondenheid.

Deze provinciale herdenking vond, zoals vanouds, weer plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt, gevolgd door de kranslegging in het oude Willibrorduskerkje.

De herdenking werd o.a. bijgewoond door nabestaanden en genodigden, waaronder de commissaris van de Koning en vertegenwoordigers van de geallieerde landen België, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Verder waren o.a. aanwezig vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de politie, het bisdom Den Bosch, gilden behorende tot de kring Kempenland, de scouts, de loco burgemeester van Waalre en leerlingen van basisschool De Meent uit Waalre.

Christel de Laat, cabaretière, actrice en presentatrice hield een toespraak, Danny X Kuiper, schrijver, Spoken Word Artiest en Workshop-Coach sprak een “spoken word” met als titel “Tussen herinneren en herdenken; een laatste post”. En er waren flitslezingen van de erfgoeddragers Veerle Staals en Frein van den Broek.

 De voorzitter van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden sprak het openingswoord, waarin hij de aanwezige oorlogsveteranen welkom heette en inging op het thema van de herdenking “Vrede en Verbondenheid”. De teksten van het openingswoord, de toespraken, het “spoken word” en van de flitslezingen zijn bijgevoegd.

 In de koepel van de grote Willibrorduskerk werden naast oorlogsbeelden foto’s van gesneuvelden getoond en een videobijdrage van de leerlingen van groep 8 van Basisschool De Meent.

De 78e herdenking werd muzikaal omlijst door het Koninklijk mannenkoor la Bonne Espérance en door leerlingen van de Rockacademie Tilburg.

 Herbert Bakker speelde The Last Post op trompet en Nan Los speelde tijdens de stille tocht naar het gedachtenismonument op de beiaard.

 Terwijl de oorlogsveteranen de kerk verlieten zong het Koninklijk Mannenkoor la Bonne Espérance “We’ll  meet  again” van Vera Lynn.

Op het graf van de Brabantse soldaat in het provinciaal gedachtenismonument “Het Oude Willibrorduskerkje” werden o.a. door vertegenwoordigers van burgerlijke, militaire en kerkelijke autoriteiten kransen en bloemstukken gelegd.

 Het bestuur van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden ziet terug op een mooie en waardige herdenking en bedankt eenieder die hieraan zijn of haar medewerking heeft verleend.

De live uitzending van de Herdenking door Omroep Brabant kan worden teruggekeken via deze link.