Herdenking 2011

67e provinciale dodenherdenking woensdag 4 mei 2011

Dit jaar vond in Waalre sinds de bevrijding van onze provincie in 1944 de 67e dodenherdenking plaats, georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden. De plechtigheid met als thema “Vrijheid op straat” begon om 19.15 uur in de Willibrorduskerk aan de Mark.

Bij aanvang van de herdenking zong het Willibrorduskoor uit Waalre “God be with you” van William G. Tomer.

Na het welkomstwoord van Wick Bannenberg, voorzitter van de Stichting, lazen Sylvia Douw en Ivo Rijnen, leerlingen van de basisschool “S. Christoffel” uit Waalre een tweetal pakkende gedichten over niet begrepen onrecht voor. Daarna speelden Stef Bazelmans en Leen Nijdam “Cantilena” van Francis Poulenc.

Na de opkomst van de vaandrigs van de Gilden volgde de toespraak van Wim van de Donk, commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant. Hij signaleerde dat het moeilijker wordt om te herdenken naarmate de oorlog verder achter ons lig. Het recht om je mening te uiten, veronderstelt, aldus Van de Donk, dat je er één vormt en bereid bent naar die van een ander te luisteren.

Na afloop van de herdenking in de kerk gingen de aanwezigen in stille stoet naar het provinciaal gedachtenismonument, het “Oude Kerkje”. De stoet werd begeleid door de klanken van de beiaard. Nan Los speelde achtereenvolgend: “Trauer ode” en koraalvoorspel “Ich ruf’zu dir herr Jesu Christ” van Bach, “Pie Jesu” van Fauré, “Agnus Dei” van Mozart en de titelmuziek uit de oorlogsfilm “The Deerhunter” van S. Myers. Bij het Oude Kerkje aangekomen vond de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats onder muzikale begeleiding van Stef Bazelmans en Leen Nijdam.

Na de toespraak zong het Willibrorduskoor “Santo” een arrangement van Tore W. Aas, gevolgd door een declamatie van de acteur Louis van Beek over “Vrijheid”. Hij droeg een tekst voor van Anna Enquist, die had beseft dat agressie en de fascinatie voor geweld altijd blijven bestaan.

Na de Commissaris van de Koningin, de heer W. van de Donk, legden o.a. de burgemeester van Waalre de heer H. De Wijkerslooth en Monseigneur Drs. A.L.M. Hurkmans, namens het Bisdom Den Bosch alsmede vertegenwoordigers van: de ambassades van de voormalige geallieerde landen; kerkelijke organisaties, het ministerie van Defensie, voormalige verzetsorganisaties; militaire eenheden en veteranen kransen bij het graf van de Brabantse soldaat.

Ook deze 67e stijlvolle, indrukwekkende en ingetogen herdenking werd wederom druk bezocht en is afgesloten met een samenzijn in gemeenschapshuis “Het Klooster”.