Herdenking 2019

75e provinciale herdenking 11 september 2019

Op woensdag 11 september 2019 vond voor de 75e maal de provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats in Waalre. De herdenking, georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden had dit jaar als thema “Herdenken krijgt een gezicht”. Het thema is gebaseerd op het initiatief van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) om foto’s en verhalen op te halen van alle Brabantse gesneuvelden en die verhalen te bundelen en te digitaliseren. Foto’s van gesneuvelde militairen en verzetsstrijders werden tijdens de herdenking in de koepel van de Willibrorduskerk geprojecteerd. In het Waalres Museum is hieraan een tentoonstelling gewijd die nog tot 22 september te bezichtigen is.

Guus Meeuwis herdacht in zijn toespraak zijn opa Cees, krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Als je weet wat mij opa heeft meegemaakt dan zing ik terecht, dat ik eigenlijk nooit last van heimwee heb gehad. Deze 75e herdenking werd opgeluisterd door de politieharmonie Oost-Brabant onder leiding van Martien Maas met zang van Maaike Hupperetz. Zij brachten de volgende werken te gehore: Anthem van J. Meij, Adagio uit Concerto d’amore van J. de Haan, Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber (arrangement: Steven Walker, zang: Maaike Hupperetz), Oblivion van Piazolla (arrangement van Lorenzo Bocci), Ave Maria Desdemone van Verdi (zang: Maaike Hupperetz; piano: Martien Maas) en Evening Song van J. de Haan.

Ayelen Vrencken en Diede Goossens, leerlingen van de groepen 8 van Basisschool de Wilderen Waalre, lazen een tweetal gedichten voor. Ayelen las het gedicht “De ander” en Diede het gedicht “Kindertaal”. De performance van de internationale jongerenconferentie Past: Forward, Reflect, Rethink, Remember werd uitgevoerd door Geerte van Beers, Hadewijch Zwart en Nana pijnenburg (zang en piano). Ter gelegenheid van de bevrijding van Brabant 75 jaar geleden, organiseerde Brabant Remembers samen met haar (inter)nationale partners de jongerenconferentie Past: Forward, over de toekomst van herdenken, die de afgelopen dagen hier in Waalre en Eindhoven plaatsvond. Historica en lid van het projectteam, Hadewijch Zwart, nam de bezoekers mee naar de bevindingen en conclusies van deze dagen. Verder werkten aan de herdenking mee: Organist Henk Kooiker, fluitist Stef Baselmans, trompettist Herbert Bakker en Beiaardier Nan Los.

De herdenking in de Willibrorduskerk werd geopend en afgesloten door de voorzitter van de Stichting, de heer Frank Petter (tekst toespraak). De voorzitter haalde in zijn toespraak de Joodse filosoof Emmanuel Levinas aa. Volgens Levinas is het gezicht, het gelaat van de ander het meest aansprekende deel van de menselijke gestalte. Het doet, aldus de voorzitter, een onmiddellijk appel op ons en is een oproep tot vrijheid. Wanneer herdenken een gezicht krijgt, kunnen wij de gesneuvelden niet langer negeren en zullen wij onze verantwoordelijkheid voor de vrijheid serieus moeten nemen. Het is goed dat juist de jongeren die deelnamen aan het project “Past: Forward” ons daarbij bepalen! De belangstelling voor deze 75e herdenking was zo groot, dat niet alle genodigden en belangstellenden de herdenking in de kerk konden bijwonen. De voorzitter bood daarvoor zijn oprechte verontschuldigingen aan. Degenen waarvoor in de overvolle kerk geen plaats was konden de herdenking live volgen op een groot scherm in de zaal van het Klooster. Bovendien werd de herdenking rechtstreeks uitgezonden door Omroep Brabant.

Na afloop van de herdenking in de kerk gingen de aanwezigen onder de klanken van de beiaard, die in 1950 speciaal voor deze gelegenheid is aangeschaft, in stille stoet via de Markt naar het provinciaal gedachtenis monument het “Oude Willibrorduskerkje”. Beiaardier Nan Los bracht Joodse muziek, gecomponeerd en gearrangeerd door Mathieu Polak, ten gehore. In het kerkje vond onder muzikale begeleiding van Stef Baselmans en Henk Kooiker de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats. Na afloop van de kranslegging troffen de bezoekers elkaar in het Klooster voor een informeel samenzijn. Het bestuur van de Stichting kijkt terug op een waardige en indrukwekkende herdenking en bedankt alle aanwezigen, musici, spreker, scouts, gilden en alle anderen die hebben bijgedragen aan de realisatie van deze herdenking. De 76e herdenking vindt plaats op woensdag 16 september 2020. Het bestuur hoopt dan weer op uw aanwezigheid en medewerking te mogen rekenen.