Herdenking 2023

79e provinciale herdenking 13 september 2022

Op woensdag 13 september 2023 werden voor de 79e maal de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders in Waalre herdacht. Het thema van deze herdenking, georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden te Waalre, was: Leven met Oorlog.

Deze provinciale herdenking vond, zoals vanouds, weer plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt, gevolgd door de kranslegging in het oude Willibrorduskerkje.  

De herdenking werd o.a. bijgewoond door nabestaanden en genodigden, waaronder de commissaris van de Koning en de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Verder waren o.a. aanwezig vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de politie, het bisdom Den Bosch, gilden behorende tot de kring Kempenland, de scouts, het gemeentebestuur van Waalre en leerlingen van basisschool Ekenrooi uit Waalre.

Paul Glaser, auteur en Steven Brunswijk, cabaretier en presentator hielden een toespraak. Het spoken word met als titel “heimat-honger” werd verzorgd door Polina Skarga en Carmen Verduyn. Verder waren er flitslezingen van de erfgoeddragers Noah Fodjo Fooua en Antonia Posta. Zij vertelden respectievelijk het verhaal van Willie van Oers en Ad van Thoor uit Eindhoven.

De herdenking werd geopend en gesloten door de voorzitter van de Stichting. De teksten van de toespraken, het “spoken word” en van de flitslezingen zijn bijgevoegd.

In de koepel van de grote Willibrorduskerk werden naast de oorlogsbeelden, foto’s van gesneuvelden en bij de toespraken behorende beelden getoond.

De 79e herdenking werd muzikaal omlijst door het Veldhovens Mannenkoor, door studenten van de Rockacademie Tilburg en de Academy of Music and Performing Arts. Herbert Bakker speelde The Last Post op trompet.

Op het graf van de Brabantse soldaat in het provinciaal gedachtenismonument “Het Oude Willibrorduskerkje” werden, na afloop van de herdenking in de kerk,  door vertegenwoordigers van burgerlijke, militaire en kerkelijke autoriteiten kransen en bloemstukken gelegd.

De herdenking werd door Omroep Brabant rechtstreeks uitgezonden.

Het bestuur van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden ziet terug op een mooie en waardige herdenking en bedankt eenieder die hieraan zijn of haar medewerking heeft verleend. Op woensdag 11 september 2024 worden de Brabantse gesneuvelden in Waalre voor de 80e maal herdacht.

De live uitzending van de Herdenking door Omroep Brabant kan worden teruggekeken via deze link.