Herdenking 2013

69e provinciale dodenherdenking 4 mei 2013

Wederom is het bestuur van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden er in geslaagd om een stijlvolle en waardige herdenking van de Brabantse Gesneuvelden neer te zetten. De provinciale herdenking in Waalre vond dit jaar, sinds de bevrijding van onze provincie in 1944, voor de 69e maal plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt.

De plechtigheid met als thema “Vrijheid spreek je af” werd begonnen door Drumband Juliana met het indrukwekkende openingsstuk “Silence of Heroes”, waarna de aanwezige gasten door de voorzitter van de Stichting, de heer Wick Bannenberg, werden welkom geheten. Het Willibrorduskoor Waalre zong vervolgens “Ave Verum Corpus”, gevolgd door een toespraak van Paul Spapens, gebaseerd op het door zijn vader bijgehouden dagboek “Spannende dagen om Hilvarenbeek”.

Na de oorlog lieten de ouders van Paul Spapens twee granaathulzen graveren. De ene granaathuls herinnert aan de bevrijding van Nederland, de andere granaathuls aan de bevrijding van Hilvarenbeek. Na zijn zeer herkenbare toespraak was het wederom de beurt aan Drumband Juliana met “Hymn to the Fallen”, gevolgd door een gedicht voorgedragen door leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool Ekenrooi.

Na de opkomst van de vaandrigs van de Gilden speelden Stef Bazelmans, fluit en Leen Nijdam, orgel “Andante in C”, gevolgd door een monoloog van Dorothy Blokland, gebaseerd op de brief van een soldaat gericht aan zijn ouders, broer en zusje. Daarna zong het Willibrorduskoor “I stretch my hands to you”, gevolgd door de voordracht van het winnende gedicht “Vrijheid spreek je af” van en door Mirte van Aalst, leerlinge van het Augustinianum te Eindhoven.

Herbert Bakker speelde voor de 25e maal the “Last Post” op trompet, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna werd door alle aanwezigen het Wilhelmus gezongen. De herdenking in de Willibrorduskerk werd afgesloten met een slotbede door pastoor A. Verest.

Na afloop van de herdenking in de kerk gingen de aanwezigen in stille stoet naar het provinciaal gedachtenismonument, het “Oude Kerkje”. De stoet werd begeleid door de klanken van de beiaard, bespeeld door Nan Los. Bij het Oude Kerkje aangekomen vond onder muzikale begeleiding van Stef Bazelmans en Leen Nijdam, de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats.

Na de Commissaris van de Koning, de heer Van de Donk, legden o.a. de burgemeester de heer De Wijkerslooth, namens de gemeente en Monseigneur Mutsaerts, namens het Bisdom Den Bosch alsmede vertegenwoordigers van de ambassades van de voormalige geallieerde landen; kerkelijke organisaties, het ministerie van Defensie, voormalige verzetsorganisaties, militaire eenheden en veteranen kransen bij het graf van de Brabantse soldaat.

De drukbezochte herdenking is, zoals gebruikelijk, afgesloten met een samenzijn in gemeenschapshuis “Het Klooster”.