Herdenking 2017

73e provinciale herdenking 13 september 2017

Op woensdag 13 september 2017 vond voor de 73e maal de provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats in Waalre. De herdenking werd o.a. bijgewoond door 19 oorlogsveteranen afkomstig uit Amerika, Canada en Groot-Brittannië. Zij dienden in leger eenheden die betrokken waren bij de bevrijding van Brabant en Nederland, waren betrokken bij Market Garden en Operation Pheasant, de bevrijding van West-Brabant en de slag om de Schelde. Zij waren hier op initiatief van de Stichting Nederland-Amerika. Gastsprekers waren de heer Jac Kriens, o.a. oud docent Maatschappijleer van de scholengemeenschap De Nassau Breda en Frank Lammers, acteur, regisseur en televisiepresentator. Het thema van de herdenking was ‘Kinderen in oorlogstijd’. De aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter van de Stichting de heer Frank Petter (tekst toespraak).

De toespraak van de heer Jac Kriens had als titel “Oorlog is de vader van ons allen“. Hij merkte o.a. op dat de jongere generaties het moeten doen met verhalen, foto’s en “belevingen”.  Maar de lessen van WO I en WO II, de reden waarom we herdenken, willen herdenken, “Nooit meer oorlog”, maar ook “Nooit meer Auschwitz”, die lessen zijn, aldus de heer Kriens, niet aangekomen, laat staan ingedaald. Frank Lammers ging in zijn toespraak “Nie Wieder” o.a. in op zijn persoonlijke ervaringen in oorlogsgebieden zoals Nigeria en Syrië. Madelief Heutinck en Elke Oele, leerlingen van De Meent lazen respectievelijk een fragment voor uit  “Nergens meer veilig” van Jan Heerze dat zich afspeelt  in en rond Arnhem in september 1944 en een gedicht van Floor Graus, één  van de winnaars van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei.

 

De herdenking werd opgeluisterd door het Foreman Vocal Choir, in samenwerking met leden van de slagwerkgroep harmonie Juliana Waalre en met het koor Ascolta. Verder werken aan het programma mee Chelsea Foreman, Ton van de Weem,  pianist Neil Foreman, organist Leen Nijdam, fluitist Stef Bazelmans, trompettist Herbert Bakker en beiaardier Nan Los. Rond 19.45 uur speelde Herbert Bakker “The Last Post” op trompet, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gezongen. De herdenking in de Willibrorduskerk werd afgesloten door de voorzitter van de Stichting de heer Frank Petter.

Na afloop van de herdenking in de kerk gingen de aanwezigen, onder de klanken van de beiaard, die in 1950 speciaal voor deze herdenking is aangeschaft en werd bespeeld door Nan Los, in stille stoet via de Markt naar het provinciaal gedachtenismonument, het “Oude Willibrorduskerkje”. In het kerkje vond onder muzikale begeleiding door Stef Bazelmans en Leen Nijdam de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats.