Herdenking 2018

74e provinciale herdenking 12 september 2018

Op woensdag 12 september 2018 vond de jaarlijkse herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats in Waalre. De herdenking werd voor de 74e maal georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabantse Gesneuvelden met als thema ‘Vertel het verhaal’.

Gastsprekers waren:
De heer Ben Broek; Hij vertelde ‘het verhaal van mijn opa’ en de heer Wim Sanders, veteraan in actieve dienst; Hij vertelde over zijn ervaringen als ‘Dutchbatter in Srebrenica’.

Bij de herdenking worden, zoals gebruikelijk, alle Brabanders herdacht, die hun leven als militair of als verzetsstrijder hebben gegeven voor het vaderland: in de oorlog van 1940-1945; voor herstel van orde en vrede in het voormalig Nederlands Indië; voor de verdediging van Nederlands Nieuw-Guinea; bij militair optreden van de Verenigde Naties in Noord-Korea; bij acties in het kader van de Noord-Atlantisch Verdragsorganisatie; bij recente vredesmissies van de Verenigde Naties of Europese Unie. De herdenking is ook dit jaar rechtstreeks uitgezonden  door Omroep Brabant.

De 74e herdenking werd opgeluisterd door het Andels Fanfare Corps. Verder werkten aan het programma mee:

Arvo van Haren en Niels van Beek, leerlingen van de Openbare Basisschool Ekenrooi uit Waalre. Arvo speelde op viool het concerto in a-minor van Vivaldi. Niels droeg het gedicht voor ‘Oorlog en vrede

Verder werkten mee: organist Leen Nijdam, fluitist Stef Baselmans, trompettist Herbert Bakker en beiaardier Nan Los. Rond 19:37 uur speelde Herbert Bakker ‘The Last Post’ op trompet. Hierna volgde twee minuten stilte en werd het Wilhelmus gezongen.

De herdenking in de Willibrorduskerk werd geopend en afgesloten (tekst toespraak) door de voorzitter van de Stichting, de heer Frank Petter, Burgemeester van Bergen op Zoom.

Na afloop van de herdenking in de kerk gingen de aanwezigen onder begeleiding van o.a. de gilden behorend tot de kringen Kempenland en Maasland en van de klanken van de beiaard in stille stoet via de markt naar het provinciaal gedachtenismonument, het ‘Oude Willibrorduskerkje’. De beiaard is in 1950 speciaal voor deze herdenking aangeschaft. Beiaardier Nan Los speelde muziek van Bach, Joodse muziek (Chanukiah van Mathieu D. Polak) en Oseh Shalom (het Indische Onze Vader).

In het kerkje vonden onder muzikale begeleiding van Stef Baselmans en Leen Nijdam de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats. Na afloop van de kranslegging was er een informeel samenzijn in ontmoetingscentrum ‘het Klooster’. Het bestuur van de Stichting mag terugzien op een waardige en indrukwekkende herdenking en bedankt alle aanwezigen, musici, sprekers, scouts gilden en anderen die hebben bijgedragen aan de realisering van deze herdenking. Het volgend jaar vindt de 75e herdenking plaats op woensdag 11 september. Het bestuur hoopt dan weer op uw aanwezigheid en medewerking te mogen rekenen.