Herdenking 2020

76e provinciale herdenking 16 september 2020

Op woensdag 16 september 2020 zijn voor de 76e maal de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders in Waalre herdacht. De herdenking, georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden vond in tegenstelling tot voorafgaande jaren niet plaats in de Willibrorduskerk aan de Markt maar in het gedachtenismonument Het oude Willibrorduskerkje waar normaliter alleen de kranslegging plaatsvindt. Ook vond deze herdenking niet plaats in aanwezigheid van honderden genodigden en belangstellenden, zoals gebruikelijk, doch in kleine besloten kring. Dit alles was gelegen in het feit, dat onze samenleving wordt beheerst door het Coronavirus en het binnen de geldende regels niet mogelijk is gebleken om deze herdenking zoals gebruikelijk te laten plaatsvinden.

De herdenking in het Oude Willibrorduskerkje werd geopend door de voorzitter van de Stichting de heer Frank Petter (tekst toespraak). Daarna werd “Bleuet” van Francis Poulenc  gezongen door Sopraan Sabra El Bahri Khatri. Gastspreker was generaal BD Mart de Kruif. Hij herdacht o.a. in zijn toespraak Michael Donkervoort uit Veghel die op 31 augustus 2006 met zijn F-16 in Afghanistan crashte en Tom Krist en Kevin van de Rijdt die ook van een missie in Afghanistan niet thuis kwamen. Tom en Kevin waren niet de enige Brabanders die de hoogste prijs betaalden in missies. De lijst is lang. Wij allemaal hebben, aldus Mart de Kruif, de plicht om te voorkomen dat de offers van Michael Donkervoort, Tom Krist en Kevin van de Rijdt niet vergeefs zijn geweest.

Deze 76e herdenking werd muzikaal opgeluisterd door Mette Janssen en Noa Paulusse, sopraan Sabra El Bahri Khatri met muzikale begeleiding van Boaz van Tooren (gitaar) en Martien Maas (piano). Herbert Bakker speelde buiten het gedachtenismonument op trompet The Last Post in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het ambulance- en zorgpersoneel, veteranen, militairen en de Brabantse gilden. Terwijl de gasten in het gedachtenismonument werden ontvangen speelde Nan Los op het carillon in de toren van het monument.

Van de leerlingen van de groepen 7 en 8 van Basisschool De Drijfveer uit Waalre werd een videobijdrage getoond. Ook het relaas van de familie van Iersel uit Helvoirt, na de oorlog, werd in een videoverhaal naar voren gebracht. Mette Janssen en Noa Paulusse, leerlingen van het ROC Tilburg, brachten het “Lied voor Niemand Anders” van Suzan en Freek ten gehore, begeleid door Boaz van Tooren op gitaar.

Kransen werden gelegd door de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, de heer  W. B. H.J. van de Donk, de (wnd.) burgemeester van Waalre de heer A.J.W. Boelhouwer, Michel en Duru, leerlingen van Basisschool de Drijfveer, namens het Koninkrijk België en de Heer F.A. Petter, namens het bestuur van de Stichting Brabants Gesneuvelden. Na de kranslegging werd The Last Post gespeeld door Herbert Bakker op trompet, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna zongen Mette Janssen en Noa Paulusse het Wilhelmus, begeleid door Martien Maas op piano. De herdenking werd afgesloten met een toespraak van de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant.